Een korte toelichting op de cursus

 

Jezelf verrassen met iets dat mooi, bijzonder en echt van jou persoonlijk is, dat maakt schilderen tot een van de leukste dingen om te doen.

 

In deze cursus gaan we vooral op zoek naar wat je graag zelf zou willen doen.

Dat betekent dat we leren om betere en mooiere schilderijen te maken - het ambachtelijk technische deel - maar ook dat we er plezier in hebben - dus geen stress of het allemaal wel direct mooi en goed wordt.

 

Nogal wat mensen gaan niet meer schilderen omdat er ooit iemand gezegd heeft dat ze het niet konden of, iets moesten doen wat niet direct lukte.

Vaak worden deze opmerkingen gemaakt door 'kijkers langs de zijlijn' die zich er überhaupt nooit serieus in hebben verdiept.

 

Een negatieve benadering levert echter helemaal niets op. We gaan daarom vooral uit van wat je wel kan, en vandaar vertrekken we verder. Dat geeft uiteindelijk veel betere resultaten en vooral ook meer plezier tijdens het maken.

 

Dat betekent beslist niet dat tijdens de les alles maar mooi gevonden wordt. Je komt om beter te leren schilderen en ik kom om je daar zo goed mogelijk in te helpen.

 

Ieder werkt in de cursus in een eigen tempo en vaak met een zelfgekozen onderwerp. Je hebt dus veel vrijheid om te gaan doen wat je zelf zou willen.

 

Elk seizoen komen er nieuwe deelnemers bij en vertrekken er ook weer een aantal. Dat betekent dat het sociale karakter open is, je komt dus niet bij een vaste kliek die elkaar al jaren kent. Iedereen werkt aan een individueel plan. Beginners en gevorderden staan daarom naast elkaar.

 


Ben je een 'beginner'?

 

Wanneer je net begint met tekenen en schilderen, dan richten we ons vooral op de ambachtelijke vaardigheden en de kennismaking met de verf. Dat doen we aan de hand van een serie kortlopende opdrachten. Gaandeweg probeer je zo meer en meer zelf je weg te vinden.

 

 

Ben je al langer bezig?

 

Naarmate je het materiaal beter leert beheersen, help ik je om je ideeën aan te scherpen en je werk verder te optimaliseren. Het leuke van schilderen is dat hoe meer je het doet des te beter je wordt. Je doet steeds weer nieuwe soms onverwachte ontdekkingen. Het punt waarop je dus kunt zeggen; 'nu kan ik echt goed schilderen', ligt daarom ergens op een punt waar je het misschien niet zult verwachten.

 

Naast het schilderen zelf draait een schilderij uiteindelijk ook om een 'goed idee'. In een museum zie je vaak kunstenaars die naast het beheersen van hun techniek ook een goed idee hebben. 'Idee-ontwikkeling' is daarom een belangrijk onderdeel in elke cursus.

 


Waar wordt de cursus gegeven?

De cursus wordt gegeven bij het CKC in Zoetermeer. Het lokaal heeft ezels en er is opslag voor je schilderijen.
Er is een lift als je slecht ter been bent of niet van traplopen houdt en, er is ruime mogelijkheid tot parkeren in de directe omgeving.

 

https://www.ckc-zoetermeer.nl/

 


Inschrijven?

 

Ga naar inschrijven en klik op de dag/dagdeel van je voorkeur.

 

 

If you hear a voice within you say
"you cannot paint,"
then by all means paint, and that voice will be silenced.

~ Vincent van Gogh ~

 

 

NIeuw!
acrylverfschilderen introductie donderdagochtend

Twijfel je of je al dan niet een cursus wilt volgen maar wil je het schilderen gewoon eens uitproberen of weer hervatten? Dan is deze korte cursus echt iets voor jou! In 5 ochtenden gaan we met diverse soorten opdrachten en schilderstechnieken aan de slag.

Het cursusbedrag is inclusief materiaalkosten. Je hoeft dus zelf niets aan te schaffen.

 

 

Ook nieuw!
acryl en olieverfschilderen online dinsdag- of donderdagochtend


Voor degenen die - om wat voor redenen dan ook - niet aan de reguliere lessen kunnen deelnemen maar toch graag actief begeleid willen worden bij het schilderen, is er nu deze schildercursus 'op afstand'. Dat betekent dat je actief begeleid wordt maar dan telefonisch via de Whatsapp en - in overleg - via een beeldverbinding. Veel van de aanpak en de gang vind je in het linkerdeel van deze pagina terug.

 

 

Opdrachten Versus Vrij Werken;

 

Hoewel je dus alle vrijheid hebt om zelf je gang te gaan, werkt een opdracht stimulerend voor je eigen werk.

 

Bij het CKC van Rotterdam - waar ik al wat langer les geef dan in Zoetermeer - hebben sommige 'meestal gevorderde(!)" deelnemers gewerkt aan opdrachten met als vertrekpunt bijvoorbeeld de roman 'Cloud Atlas van David Mitchell', 'De Idylle' of, het verder afmaken van een schilderij van iemand anders uit de groep.

 

Als je op Neighbors' Backyard aan de rechterkant van deze tekst klikt, kom je op de desbetreffende website met de resultaten en een verdere toelichting op de opdracht.

 

 

CLOUD ATLAS Neighbors' Backyard De Idylle