Masterclass RembrandtWat gaan we doen?


In deze leuke en leerzame masterclass onderzoeken we in vier ochtenden het materiaalgebruik en werkwijze van Rembrandt.

 

Je gaat daarbij met zuivere pigmenten en verschillende soorten lijnolie zelf je olieverf maken. De vulmiddelen die je in de gewone tubes verf aantreft, laten we natuurlijk achterwege, daardoor krijg je de mooiste kleuren van de hoogste kwaliteit.

 

Vervolgens kun je met je zelfgemaakte verf direct naar een schilderij van Rembrandt, of met een zelfgekozen idee, stijl of kleurgebruik, aan de slag.

Ik begeleid je daarbij niet alleen met het ambachtelijk technische deel, maar ook met idee, compositie en verhoudingen.

 

Zelf neem je een doek en kwasten mee. Ik zorg voor de pigmenten (veelal die Rembrandt zelf ook gebruikte), de lijnolie en diverse soorten paletmessen.

 

Het is voor deze masterclass aan te bevelen dat je al enige ervaring in schilderen of tekenen hebt. Dat hoeft niet per se olieverf te zijn, een basiskennis van het schilderen met acrylverf is ook prima.

Laat je niet afschrikken door wat je misschien op televisie hebt gezien. We benaderen Rembrandt veel vrijer en gaan dus niet het programma 'nadoen'.

Je eigen stijl, niveau en, vooral plezier in het maken zelf, is het allerbelangrijkste, niet waar anderen eventueel al wat verder in zijn.

 

 

Goed om te weten

Om de verf te verdunnen mogen naast de lijnolie alleen liquin en het reukloze gamsol in de les gebruikt worden.

 

Dit zijn hedendaagse vervangers van terpentijn en aanverwante mediums. Deze zijn bijzonder ongezond voor de luchtwegen, en hebben geen enkele 'meerwaarde' voor de verf, ze schaden meer dan dat ze goed doen.
Aan het eind van de les mag je wel je kwasten schoonmaken met gewone terpentine (geen reukloze!).

Zo blijft de les toegankelijk voor ieder die voor een al te sterke verflucht allergisch is en blijft de lucht voor iedereen tijdens het schilderen schoon, gezond en fris!

 


Wat kost het?

 

159,- euro.

 

Belangrijk om te weten is dat de de prijs gebaseerd is op een hoeveelheid pigment die per persoon naar 'redelijkheid' is. Er is genoeg om bijvoorbeeld twee a drie schilderijen van 50 x 70 centimeter stevig in de verf te zetten. Het is dus niet de bedoeling dat je ‘voor thuis’ een voorraad verf komt aanmaken. Daar is het cursusgeld namelijk niet op berekend.

 

Sommige pigmenten zoals lapis lazuli hebben een prijskaartje van rond de 16.000 euro per kilo (!) en zijn daarom niet in het assortiment opgenomen. In plaats daarvan gebruiken we dan ultramarijn wat sinds de 19e eeuw een uitstekende vervanger is. Pigmenten die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid (bijvoorbeeld loodwit, schweinfurter grun (alleen de naam al!) of cadmiumhoudend) vallen ook buiten ons palet.

 

 

Wanneer?

 

28 september 2019 - 19 oktober 2019 - 4 zaterdagochtenden

inschrijven? > Najaar 2019


01 februari 2020 - 22 februari 2020 - 4 zaterdagochtenden

inschrijven? > Voorjaar 2020

 

 

Waar?

De cursus wordt gegeven bij het CKC in Zoetermeer. Het lokaal heeft tafels/ezels en er is opslag voor je schilderijen.
Er is een lift als je slecht ter been bent of niet van traplopen houdt en, er is ruime mogelijkheid tot parkeren in de directe omgeving.

 

 

Vragen?


Er is aan het begin van elk seizoen een Open Dag. Daar kun je dan langskomen met je vragen of, stuur een email.